Het is zover. Eindelijk bijna 1 september. Wij hebben met het schoolteam hard gewerkt om onze school zo veilig mogelijk op te starten.
Zoals jullie wellicht weten, heeft de overheid voor onderwijs verschillende pandemieniveaus vastgelegd: geel, oranje en rood. Alle scholen, dus ook de onze, starten in niveau geel. Het is mogelijk dat wij na een tijdje naar een ander niveau overgaan, maar daar brengen we jullie dan uiteraard zo snel mogelijk van op de hoogte.
Wat blijft er identiek in de drie pandemieniveaus?
Al onze leerlingen mogen altijd elke dagnaar school.
Onze leerlingen moeten geen mondmasker
Onze leerlingen moeten geen afstand houden van mekaar.
Tussen het onderwijzend personeel en onze kinderen van de lagere school moet er wel een afstand zijn van 1,5 meter. Als dat niet kan, zetten onze leerkrachten een masker op.
Al onze leerlingen en al onze personeelsleden reinigen extra vaak de handen.
Hoe houden we onze school veilig?
Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal maatregelen genomen:
Handen reinigen: al onze leerlingen en het onderwijzend personeel moeten heel vaak de handen wassen. Om dat mogelijk te maken hebben we alle klassen voorzien van ontsmettende handgel. In elke klas is er een wasbak met wegwerphanddoeken en handzeep beschikbaar. Ook op de centrale toiletten is er voldoende materiaal aanwezig om de handen goed te kunnen wassen.
Klaslokalen en sanitair: we letten er extra op dat de klaslokalen en het sanitair goed geventileerd worden. De sanitaire voorzieningen worden dagelijks gepoetst, de klaslokalen worden regelmatig gepoetst.
Eten: Zoals we reeds enkele jaren doen, eten de kinderen hun boterhammen op in de klas of bij mooi weer buiten op de speelplaats, waarbij de klassen gescheiden van elkaar eten.
Activiteiten: in pandemieniveau geel, mogen onze kinderen op uitstap. Alles gaat dus gewoon door zoals gepland. Als we naar pandemieniveau oranje zouden overgaan, worden sommige activiteiten geschrapt. We laten dit dan uiteraard op tijd weten.
Wat vragen we van jullie als ouders?
Volgens de richtlijnen worden geen externen, dus ook geen ouders, toegelaten binnen het schooldomein, tenzij het echt noodzakelijk is. We doen dan ook een oproep om dit zo veel mogelijk te respecteren!
Indien ouders of andere externe volwassenen (CLB, voor- en naschoolse opvang, leveranciers, …) toch binnen het schooldomein moeten zijn, worden ze verplicht om een mondmasker te dragen.
Wat betekent dit nu concreet?
Voor de ouders van de kleuters
De (groot)-ouders mogen de kleuters ’s morgens en ’s middags afzetten aan de ingang van de kleuterschool. Deze (groot)-ouders mogen dus wel binnen de schoolpoorten komen om hun kleuter af te zetten aan de deur. We doen echter een oproep om zeker niet binnen te komen in de gebouwen van de kleuterschool. Als de kleuter éénmaal binnen is, onder het toezicht van een kleuterjuffrouw, dan proberen de ouders zo vlug mogelijk het schooldomein te verlaten. Deze (groot)-ouders zijn dus verplicht om een mondmasker te dragen.
Wanneer de school uit is, dan komen de kleuterklassen in groep tot aan de binnenpoort van de school. De (groot)-ouders blijven echter wachten achter de grote groene buitenpoort (aan de parking) tot de kleuterjuffrouw de kleuter naar de (groot)-ouders stuurt. Men blijft dus wachten achter de grote groene buitenpoort of achter de witte paaltjes voor die (groot)-ouders die aan de kant van de rotonde willen blijven wachten.
Ook als er moet gewacht worden buiten het schooldomein, is het aangeraden om een mondmasker te dragen en, indien mogelijk, de afstand te bewaren.
Voor de ouders van de leerlingen van het eerste leerjaar
De leerlingen van het eerste leerjaar worden afgezet aan de grote groene buitenpoort of aan de witte paaltjes. De leerlingen gaan vervolgens alleen naar de speelplaats van de lagere school.
Wanneer de school uit is, zal meester Koen met zijn klas in groep naar buiten komen en plaats nemen op het geasfalteerd gedeelte tussen de binnenpoort en de buitenpoort. Pas als hij een betrokken (groot)-ouder ziet, zal meester Koen zijn kinderen verder laten gaan.
Ook voor deze (groot)-ouders doen we een warme oproep om de afstand te bewaren en een mondmasker te dragen.
Voor de ouders van alle andere leerlingen
Deze (groot)-ouders blijven te allen tijde buiten het schooldomein, dus achter de grote groene buitenpoort of achter de witte paaltjes. De leerlingen worden daar afgezet en opgehaald. De leerlingen gaan vervolgens alleen naar de speelplaats van de lagere school.
Ook voor deze (groot)-ouders doen we een warme oproep om de afstand te bewaren en een mondmasker te dragen.
Algemeen
Er wordt getracht om het bezoek van externen zoveel mogelijk te vermijden binnen de schoolpoorten.
Draag altijd een mondmasker, hou altijd afstand, ook buiten de schoolpoorten.
Als je toch binnen de schoolpoorten moet zijn, was dan altijd je handen en/of gebruik ontsmettende handgel. Probeer in de mate van het mogelijke altijd eerst een afspraak te maken.
Vermijd samenkomsten aan de schoolpoort en hou voldoende afstand van de andere ouders en het onderwijzend personeel. Tracht telkens zo vlug mogelijk de parking te verlaten.
Tot onze grote spijt kunnen we dus ook de eerste schooldag geen (groot)-ouders toelaten aan de school, dus ook de verwelkoming met een tas koffie en een koffiekoek kunnen we dit jaar niet organiseren.
We doen ook een warme oproep om uw kinderen tijdig te brengen en af te halen. Enkel op die manier kunnen we de veiligheid van de kinderen garanderen. Kinderen die niet tijdig afgehaald worden, komen terug naar de klas, om vervolgens ingeschreven te worden in de voor- en naschoolse opvang.
Wat als je kind ziek is?
Zieke kinderen komen niet naar school. Je maakt zo snel mogelijk een afspraak met de huisarts.
Behoort je kind tot de risicogroep, bijvoorbeeld door een afgezwakte immuniteit? Dan beslist de behandelende dokter of je kind de lessen op school kan volgen of verder thuis blijft leren. Let wel: er is dan een medisch attest nodig!!
Behoort iemand van je gezin tot de risicogroep, bijvoorbeeld door een afgezwakte immuniteit? Dan mag je kind naar school komen, tenzij de behandelende arts anders oordeelt. Let wel: ook hier weer is een medisch attest nodig!!
Indien je kind ziek wordt op school, dan brengen we uw kind zo vlug mogelijk naar een apart lokaal en vragen we om het te komen afhalen. Je neemt dan zo snel mogelijk contact met de huisarts. Die zal beslissen of je kind moet getest worden.
Wat gebeurt er als een personeelslid of kind op school besmet is met corona?
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) start dan een contactonderzoek op en neemt de gepaste maatregelen. Je krijgt dan zo snel mogelijk nieuwe informatie.
Heb je nog vragen, zit je nog met twijfels, aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen. Ook bij het CLB (011/525205) kan je steeds met je vragen terecht.
Wij zijn alleszins blij om opnieuw te kunnen starten en kijken er naar uit om er met de kinderen een boeiend jaar van te maken. Wij danken jullie alvast voor jullie medewerking en jullie begrip.